| Potrawa: łyski po myśliwsku | |
| Składniki: Składniki: 1 łyska 5 dag tłuszczu do pieczenia 10 dag wędzonej słoniny 5 dag masła po 5 dag marchwi pie-truszki selera i cebuli 1-2 listki laurowe 1 dag mąki 1 dag musztardy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz cukier jałowiec.
Zalewa: 200 ml octu 1/2 I wody 5 dag cebuli 2-3 listki laurowe 2-3 szt. ziela angielskiego pół łyżeczki pieprzu w ziarnach pół łyżeczki kolendry 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli.
| Sposób przygotowania: Z ptaka zdjąć skórę razem z piórami,, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody. Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą, czosnkiem, lekko zmiażdżonymi przyprawami, solą, ochłodzić. Do porcelanowej miski lub emaliowane-go garnka włożyć tuszkę, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. W tym czasie tuszkę parokrotnie obrócić w zalewie. Po wyjęciu z zalewy łyskę dobrze osączyć, natrzeć solą, pieprzem i jałowcem. Słoniną pokrajać w słupki lub paseczki o długości około 3 cm i na-szpikować piersi i udka, nogi związać i tuszkę włożyć do brytfanny, po-lać stopionym tłuszczem, naczynie przykryć i wstawić do gorącego piekarnika. Piec skrapiając wodą, później wytworzonym sosem. Prawie miękką tuszkę wyjąć, zdjąć nici, po-dzielić na porcje. Jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać na cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrajać w drobną kostkę. Do rondla włożyć masło, jarzyny, listki laurowe i całość lekko podsmażyć (ciągle mieszać, aby jarzyny się nie przypaliły), później przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody lub wytrawnego wina i dusić do miękkości. Następ-nie sos z jarzynami przetrzeć przez sitko i sosem tym zalać porcje mięsa w rondlu. Mąkę zrumienić na patelni na złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą i dodać do sosu, zagotować. Potrawę doprawić do smaku musztardą, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Dusić do miękkości mięsa na bardzo małym ogniu (można pod rondel podłożyć płytkę azbestową), ponieważ dość zawiesisty sos lubi się przypalać. Podawać porcje łyski polane sosem z dodatkiem Pyszów, knedli, ziemniaków, buraczków zasmażanych, zielonej sałaty. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|