strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Łyska
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: łyski po myśliwsku
Składniki:
Składniki: 1 łyska
5 dag tłuszczu do pieczenia
10 dag wędzonej słoniny
5 dag masła
po 5 dag marchwi
pie-truszki
selera i cebuli
1-2 listki laurowe
1 dag mąki
1 dag musztardy
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
sól
pieprz
cukier
jałowiec. Zalewa: 200 ml octu
1/2 I wody
5 dag cebuli
2-3 listki laurowe
2-3 szt. ziela angielskiego
pół łyżeczki pieprzu w ziarnach
pół łyżeczki kolendry
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Z ptaka zdjąć skórę razem z piórami,, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody. Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą, czosnkiem, lekko zmiażdżonymi przyprawami, solą, ochłodzić. Do porcelanowej miski lub emaliowane-go garnka włożyć tuszkę, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. W tym czasie tuszkę parokrotnie obrócić w zalewie. Po wyjęciu z zalewy łyskę dobrze osączyć, natrzeć solą, pieprzem i jałowcem. Słoniną pokrajać w słupki lub paseczki o długości około 3 cm i na-szpikować piersi i udka, nogi związać i tuszkę włożyć do brytfanny, po-lać stopionym tłuszczem, naczynie przykryć i wstawić do gorącego piekarnika. Piec skrapiając wodą, później wytworzonym sosem. Prawie miękką tuszkę wyjąć, zdjąć nici, po-dzielić na porcje. Jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać na cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrajać w drobną kostkę. Do rondla włożyć masło, jarzyny, listki laurowe i całość lekko podsmażyć (ciągle mieszać, aby jarzyny się nie przypaliły), później przełożyć do rondla, dodać pół szklanki wody lub wytrawnego wina i dusić do miękkości. Następ-nie sos z jarzynami przetrzeć przez sitko i sosem tym zalać porcje mięsa w rondlu. Mąkę zrumienić na patelni na złoty kolor, rozprowadzić zimną wodą i dodać do sosu, zagotować. Potrawę doprawić do smaku musztardą, sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Dusić do miękkości mięsa na bardzo małym ogniu (można pod rondel podłożyć płytkę azbestową), ponieważ dość zawiesisty sos lubi się przypalać. Podawać porcje łyski polane sosem z dodatkiem Pyszów, knedli, ziemniaków, buraczków zasmażanych, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton