strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Warchlak z nadzieniem mięsnym
Składniki:
Warchlak
podroby z warchlaka i tyle samo mięsa wieprzowego ile ważą podroby
100 g wieprzowej wątróbki
bułka namoczona w mleku
100 g słoniny
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka szałwii
1 łyżka usiekanego szczypiorku
150 g masła
1 butelka jasnego piwa
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Warchlaka sprawić, umyć, natrzeć mocno solą i pieprzem, zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu. Oczyszczone i umyte podroby z warchlaka, mięso, wieprzową wątróbkę, słoninę i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać sól, pieprz, zioła i szczypiorek. Dokładnie wyrobić masę. Nadziać warchlaka, zaszyć, piec na rożnie lub w piecyku, często polewając stopionym masłem i piwem. Podawać na gorąco z zimnymi, ostrymi sosami.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton