strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Warchlak z nadzieniem ryżowym
Składniki:
Warchlak
sól
pieprz
pół łyżeczki mielonego jałowca
1 szklanka ryżu
100 g rodzynek
50 g migdałów
2 łyżki miodu
1 kieliszek koniaku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki otartej skórki cytrynowej
po szczypcie cynamonu
tłuczonych goździków i gałki muszkatołowej
2 jajka
1 łyżka masła
50 g stopionego masła.
Sposób przygotowania:
Warchlaka sprawić, umyć, natrzeć mocno solą, pieprzem i jałowcem, zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Na wpół ugotowany ryż wymieszać z miodem, koniakiem, masłem i jajkami. Dodać obrane ze skórki, posiekane migdały, rodzynki, skórkę cytrynową i sok z cytryny oraz korzenie. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać warchlaka, zaszyć. Ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec, często polewając stopionym masłem i skrapiając wodą, a później polewając wytworzonym sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton