| Potrawa: Kiełbasa z dzika | |
| Składniki: 1 kg mięsa z dzika 500 g wieprzowiny 500 g słoniny 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka saletry po 15 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 5 ziarenek jałowca 2 goździki szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki soli 1 szklanka przegotowanej wody jelita wieprzowe.
| Sposób przygotowania: Jelita oczyścić, namoczyć, natrzeć solą. Korzenie drobno utłuc w moździerzu i przesiać przez sito. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dziczyznę i wieprzowinę przepuścić 2 razy przez maszynkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki przełożyć do miski i stopniowo dolewając wody wyrobić na masę.
Osuszone jelita dokładnie wypełnić masą, zawiązać końce, powiesić na trzy dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po trzech dniach jeszcze raz mocno ścisnąć mięso, uwędzić w gorącym dymie, włożyć do wrzątku, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|