strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: DZIKA GĘŚ DUSZONA W ŻURZE
Składniki:
Składniki: 1 dzika gęś
0
5 I żuru
15 dag wędzonego boczku
10 dag cebuli
3-4 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
majeranek
mąka. Zalewa: 300 ml octu winnego
200 ml wody
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, obraną i pokrajaną w krążki cebulą, przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Skruszałą gęś oskubać z piór, opalić nad ogniem, oczyścić, umyć, osączyć z wody i włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przy-kryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) n2 2-3 dni. W tym czasie gęś parę razy obrócić w zalewie. Po wyjęciu gęś dobrze osączyć z zalewy, osuszyć ściereczką, podzielić na porcje, natrzeć solą i roztartym czosnkiem, oprószyć majerankiem i pieprzem, pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Porcje gęsi oprószyć mąką i obsmażyć na rumiano na sil-nie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Boczek pokrajać w kostkę i lekko podsmażyć razem z obraną i pokrajaną w drobną kostkę cebulą. Całość przełożyć do naczynia z porcja-mi gęsi, zalać żurem, naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarenka. Nadmiernie wy-parowany sos uzupełniać wrzącą wodą. Podawać z pieczywem, ugotowanymi w całości ziemniakami, zieloną sałatą, sałatką z papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton