strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: POTRAWY Z ZAJĄCA
Składniki:
10 dag żółtego startego sera
> jajko
sól
pieprz
tymianek. Sos: 2 łyżki oliwy lub oleju sojowego
słonecznikowego
1 /łyżka drobno pokrajane-go selera
po 5 dag marchewki i pietruszki
10 dag cebuli
50 dag pomidorów
>00 g czerwonego wytrawnego wina
sól
pieprz. Zalewa: il4 / octu
3/4 / wody
i0 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2 listki laurowe
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrajaną w talarki cebulą, zmiażdżonymi przyprawami i cukrem, ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Zająca umyć, osączyć z zalewy, włożyć do emaliowanego garnka, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć, wstawić do chodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy zająca szybko opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, powycierać ściereczką, natrzeć solą i pieprzem, pozostawić w chłodnym miejscu na parę godzin. Przygotować nadzienie: cielęcinę, słoninę lub boczek i cebulę zmielić przez ma-szynkę, włożyć do patelni i lekko podsmażyć stale mieszając, przełożyć do miski. Do ochłodzonej masy dodać zmiażdżony czosnek, jajko, starty żółty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem, dobrze wyrobić. Nadzienie powinno być ścisłe, w razie potrzeby dodać trochę bułki tartej (1-2łyżki). Przygotowane nadzienie włożyć do wnętrza zająca, brzegi zaszyć białą, bawełnianą nitką. Przygotować sos: marchewkę, pietruszkę umyć, oczyścić, opłukać, osączyć z wody i bardzo drobno posiekać, podsmażyć na oleju lub oliwie stale mieszając. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, usunąć pestki, pokrajać w kostkę i dodać pod koniec duszenia jarzyn. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Do brytfanny włożyć zająca, oblać przygotowanym sosem, posypać rozdrobnionym selerem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Sos często mieszać, aby nie przypalił się. Dusić około 2 godzin, po godzinie zająca obrócić na drugą stronę. W czasie duszenia zająca często skrapiać winem. Miękkiego zająca wyjąć, zdjąć nici, podzielić na porcje, sos doprawić do smaku. Porcje zająca podawać polane sosem, z dodatkiem makaronu, domowych klusek, sałatek i surówek sezonowych.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton