strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Gulasz z zająca (z grzybami)
Składniki:
Comber i udka z 1 zająca
10 dag cebuli. 1-2 dag mąki
20 dag wędzonego boczku lub 10 dag wędzonej słoniny
1-2 ząbki czosnku
20 dag świeżych grzybów
2-3 dag suszonych śliwek
1/4 I gęstej kwaśnej śmietany
sól
pieprz (można do-dać jałowiec)
papryka w proszku. Zalewa octowa: 300 ml wody
100 ml octu
dag cebuli
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem, pokrojoną cebulą i przyprawami. Mięso umyć, włożyć do emaliowanego garnka, zalać zimną zalewą octową, naczynie przykryć i wstawić na 1-2 dni do chłodnego miejsca (do +7 C). Po wyjęciu z zalewy, mięso oddzielić od kości. pokrajać w kostkę. Boczek pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i lekko podsmażyć (zeszklić) włożyć mięso, podsmażyć ponownie (można nie podsmażać tych składników, tylko rozdrobnione włożyć do rondla i dusić, ale potrawa traci na aromacie i smaku). Grzyby i suszone śliwki umyć, pokrajać w paski. Do rondla włożyć podsmażone mięso z boczkiem, cebulą i czosnkiem, grzyby. śliwki, wlać wodę (wody tyle aby całość przykryła) i dusić, podlewając w razie potrzeby wodą. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w grube plastry lub ósemki i dodać do prawie miękkiego mięsa, posolić, do-dać przyprawy. Rondel lekko wstrząsnąć, aby sos oblał ziemniaki i dalej dusić na małym ogniu. Mąkę rozprowadzić śmietaną i dodać do. prawie gotowej potrawy. Gotować jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu (potrawa lubi się przypalać). Gulasz podawać bardzo gorący z pieczywem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton