strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Zając korzenny (duszony)
Składniki:
Comber z udkami z zająca
10 dag tłuszczu
10 dag słoniny
1-2 ząbki czosnku
3 dag mąki. pół łyżki przypraw: cząber
głóg
jałowiec
bazylia
melisa
tymianek
rozmaryn
sól
pieprz
1/4 I wywaru mięsnego lub 1/4 I wody i pół kostki rosołowej. Zalewa octowa: 100 ml octu
300 ml wody
10 dag cebuli. liść laurowy. 2-3 ziarna ziela angielskiego
1-2 ziarna jałowca.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem, pokrojoną cebulą, przyprawami i ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody. Do emaliowanego garnka włożyć mięso, zalać zalewą, przykryć naczynie i wstawić do chłodnego miejsca (do +T C) na 2-5 dni, parokrotnie w tym czasie obracać mięso w zalewie. Po wyjęciu z zalewy mięso pokrajać na porcje, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu. Dno rondla wyłożyć plasterkami słoniny i na niej położyć mięso, wlać tłuszcz ze smażenia, dodać wywar lub wodę z rozpuszczoną kostką rosołową, zmiażdżone przyprawy i sól. Naczynie przykryć i dusić na wolnym ogniu. W miarę wyparowywania sosu uzupełnić wywarem lub wodą. Miękkie mięso wyjąć, sos przecedzić, doprawić do smaku. Ponownie włożyć mięso, zagotować. Podawać z ziemniakami, surówkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton