strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: PŁUCKA Z SARNY, WYPIEKANE
Składniki:
Składniki: 50 dag płucek z sarny
5 dag selera
f 0 dag cebuli
po 5 dag pietruszki i marchewki
1 czerstwa bułka. 3 jajka. sól. pieprz
gałka muszkatołowa (można nie dodawać)
6 dag słoniny
5 dag mada.
Sposób przygotowania:
Płucka umyć, namoczyć na 2-3 godziny w chłodnej wodzie z dodatkiem paru łyżek soli i octu, później dokładnie wypłukać, ewentualne skrzepy krwi usunąć. Warzywa (w tym połowę cebuli) oczyścić, opłukać, pokrajać na cząstki, włożyć do rondla, dodać pokrajane w kostkę płucka i słoninę, podlać małą ilością przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane Składniki wyjąć, ochłodzić, zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną i odciśniętą bufkę i podsmażoną pozostałą część cebuli. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do zmielonych składników, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do mięsa, lekko wymieszać i przełożyć do ogniotrwałego naczynia wysmarowanego masłem. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny. Podawać z ziemniakami, buraczkami, ostry-mi sałatkami lub surówkami. Można też podać oddzielnie sporządzony sos, np. cebulowy, chrzanowy. Zapiekane płucka mogą być także podane jako zimna przekąska; ochłodzone po-krajać w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać zieloną sałatą rzodkiewkami, śliwkami marynowanymi. Jako dodatek podać majonezowy sos tatarski, majonez z chrzanem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton