strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: ZRAZY SARNIE NADZIEWANE, PO ZBÓJNICKU
Składniki:
Składniki: 80 dag mięsa sarniego z udźca
f0 dag cienkiej kiełbasy
4 paski słoniny
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
musztarda. Nadzienie: 5 dag bułki tartej
2 żółtka
10 dag smalcu
f0 dag cebuli
sól. Zalewa: 150 ml octu winnego
300 ml wody
10 dag cebuli
po 5 dag marchwi
selera i pietruszki
parę ziaren ziela angielskiego
1-2listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować, włożyć umyte, oczyszczone, opłukane i pokrajane w plasterki jarzyny oraz przyprawy, chwilę pogotować, dodać ocet, zagotować i ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić na 2-3 dni do chłodnego miejsca (do +7°C). Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, pokrajać na porcje w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem na owalne płaty, starając się, aby nie uszkodzić mięsa, natrzeć roztartym czosnkiem, posmarować musztardą, posolić, oprószyć pieprzem. Przygotować nadzienie: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę, pod-smażyć na złoty kolor na smalcu, ochłodzić, dodać tartą bufkę, żółtka, doprawić do smaku solą, starannie wymieszać. Na wcześniej przy-gotowane płaty mięsa położyć nadzienie, paski słoniny, plasterki kiełbasy (bez osłonki) i ciasno zwinąć w ruloniki, obwiązać białą bawełnianą nitką lub spiąć drewnianymi wykałaczkami. Przygotowane zrazy włożyć do rondla pod-lać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Z miękkich zrazów zdjąć nici lub wyjąć wykałaczki. Zrazy podawać z ziemniakami, kaszą, pyza-mi i z dodatkiem ostrych surówek i sałatek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton