strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: WIEJSKA POTRAWA Z SARNINY NA SPOSÓB CYPRYJSKI
Składniki:
Składniki: 1 kg mięsa z udźca sarny
jelenia lub daniela
1
5 kg ziernniaków
100 ml oleju słonecznikowego lub sojowego
?50-300 ml wytrawnego czerwonego wina
sól
pieprz. Zaprawa jarzynowa: . po 5 dag marchwi
pietruszki
selera
20 dag cebuli
3 ziarna zioła angielskiego
1-2 listki laurowe
1 łyżeczki oleju; szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotować zaprawę jarzynową: jarzyny umyć, osączyć, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki (cebulę w kostkę), wygnieść razem z olejem, zmiażdżonymi przyprawami, cukrem, aż jarzyny zwilgotnieją (puszczą sok). Mięso omy c, osączyć .z wody, natrzeć zaprawą jarzynową, włożyć do emaliowa= nogo lub porcelanowego naczynia, obłożyć pozostałymi nacierania jarzynami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu z zaprawy z mięsa zdjąć jarzyny i przyprawy; pokrajać w cienkie plastry, rozbić, posypać solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanym oleju: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w ćwiartki lub ósemki: Duży rondel posmarować tłuszczem, położyć warstwę ziemniaków, ,oprószyć solą, pieprzem, następnie warstwę mięsa i przykryć warstwą -ziemniaków posolić, posypać pieprzem, polać tłuszczem ze smażenia mięsa, podlać winem, naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około półtorej godziny. Podawać z dodatkiem 'surówek i sałatek sezonowych.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton