strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: PIKANTNA PIECZEŃ Z SARNINY
Składniki:
Składniki: 1 kg mięsa. udźca lub łopatki sarny lub jelenia
l0 dag słoniny
S dag masła; 10 dag cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml śmietany
1 dag mąki
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ostra papryka w proszku. Zalewa octowa: 200 ml octu
400 ml wody
10 dag cebuli
po 2-3 ziarna ziela angielskiego
jałowca i pieprzu
1-2 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem obraną i pokrajaną w plastry cebulą, przyprawami, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć pokrywą i wstawić do chłodnego miejsca (do -t7C) na 2-4 dni. Po wyjęciu a zalewy mięso osączyć, natrzeć solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Słoninę pokrajać .w słupki i naszpikować mięso. Cebulę obrać. opłukać.; pokrajać w krążki, zrumienić na maśle na jasnozłoty kolor i przełożyć do rondla. Mięso szybko obsmażyć ze wszystkich stron na tym samym maśle na którym podsmażała się cebula i całość przełożyć do rondla z cebulą i piec pod przykryciem w piekarniku skrapiając mięso początkowo wodą, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia dodać koncentrat pomidorowy. Gdy pieczeń będzie miękka, zdjąć pokrywkę, aby mięso zrumieniło się. Miękkie mięso wyjąć. pokrajać w plastry w poprzek włókien. Do sosu do-dać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować, doprawić na ostro papryką i pieprzem (sos powinien być zawiesisty i pikantny). Do sosu włożyć porcje pieczeni, dobrze podgrzać. Podawać z kluskami kładzionymi, kaszą gryczaną, ćwikłą, zieloną sałatą lub cykorią.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton