| Potrawa: KALAREPKA NADZIEWANA SARNINĄ | |
| Składniki: Składniki: 10-12 kalarepek średniej wielkości. Nadzienie: JO dag mięsa bez kości Z .lotny. jelenia. daniela Jol; czerstwej bulki (w razie 1 łyżka bułki tartej I jajku 5 dal; cebuli.1 ząbek ctonku 1-1 ziarna ziela anielskiego. sól. pieprz.
Sos: 3 dag mąki 5 dag tłuszczu sól cukier kwasek cytrynowy. 1 łyżka drobno posiekanej zieleniny (zielona pie-truszki koperek).
| Sposób przygotowania: Przyrządzić nadzienie: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki lub ćwiartki, lekko zrumienić na Tłuszczu, ochłodzić.
Bulkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć.
Mięso zmielić razem z cebulą i namoczoną bułką, dudni jajko, roztarty czosnek, posolić, oprószyć pieprzem i sta-rannie wyrobu na jednolitą masę.
Kalarepki umyć:, oblać, opłukać:. ściąć wierzchołki 1..czapeczkił, wydrążyć środki, włożyć nadzienie, przykryć ściętymi czapeczkami. Kalarepki włożyć do brytfanny lub rondla ..czapeczkami'' do góry, podlać lekko osoloną wodą. naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Dusić. uzupełniając przegotowaną wodą wyparowany sos. Miękkie kalarepki wyjąć t brytfanny.
Przyrządzić sos: mąkę zrumienić na tłuszczu na jednolity, jasnozłoty kolor, rozprowadzić «:chłodzonym wywarem t duszenia kalarepek, zagotować, doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Kalarepki włożyć do sosu, chwilę zapiekać w piekarniku lub poddusić na około.
Kalarepki podawać polane sosem i posypane zieleniną z dodatkiem gotowanych ziemniaków, surówką z marchew-ki i chrzanu, zieloną sałatą.
Środki wydrążone z kalarepek wykorzystać do sporządzenia zupy. | Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |
|