strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: KALAREPKA NADZIEWANA SARNINĄ
Składniki:
Składniki: 10-12 kalarepek średniej wielkości. Nadzienie: JO dag mięsa bez kości Z .lotny. jelenia. daniela Jol; czerstwej bulki (w razie 1 łyżka bułki tartej
I jajku
5 dal; cebuli.1 ząbek ctonku
1-1 ziarna ziela anielskiego. sól. pieprz. Sos: 3 dag mąki
5 dag tłuszczu
sól
cukier
kwasek cytrynowy. 1 łyżka drobno posiekanej zieleniny (zielona pie-truszki
koperek).
Sposób przygotowania:
Przyrządzić nadzienie: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki lub ćwiartki, lekko zrumienić na Tłuszczu, ochłodzić. Bulkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć. Mięso zmielić razem z cebulą i namoczoną bułką, dudni jajko, roztarty czosnek, posolić, oprószyć pieprzem i sta-rannie wyrobu na jednolitą masę. Kalarepki umyć:, oblać, opłukać:. ściąć wierzchołki 1..czapeczkił, wydrążyć środki, włożyć nadzienie, przykryć ściętymi czapeczkami. Kalarepki włożyć do brytfanny lub rondla ..czapeczkami'' do góry, podlać lekko osoloną wodą. naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Dusić. uzupełniając przegotowaną wodą wyparowany sos. Miękkie kalarepki wyjąć t brytfanny. Przyrządzić sos: mąkę zrumienić na tłuszczu na jednolity, jasnozłoty kolor, rozprowadzić «:chłodzonym wywarem t duszenia kalarepek, zagotować, doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Kalarepki włożyć do sosu, chwilę zapiekać w piekarniku lub poddusić na około. Kalarepki podawać polane sosem i posypane zieleniną z dodatkiem gotowanych ziemniaków, surówką z marchew-ki i chrzanu, zieloną sałatą. Środki wydrążone z kalarepek wykorzystać do sporządzenia zupy.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton