strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Comber sarni na sposób litewski
Składniki:
Składniki: 1 comber sarni
10 dag cebuli
20 dag słoniny
2 dag cukru pudru
5 dag maska
sól
pieprz
5 ziaren jałowca
półtorej szklanki gęstej młodej śmietany
i łyżeczka mąki
sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
Dobrze skruszały comber natrzeć solą, zmiażdżonym jałowcem, oprószyć pieprzem i pozostawić na parę godzin w chłodnym miejscu. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki, obłożyć nimi mięso, obwiązać białą bawełnianą nitką lub przypiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo gorącą wodą, później wytworzonym sosem. Z upieczonego mięsa zdjąć słoninę, posypać cukrem pudrem i dalej piec, aż na powierzchni combra zrobi się lek-ko brunatna, apetyczna, krucha powłoka. Śmietanę wymieszać z mąką i sokiem ż cytryny, dodać do sosu, chwilę pogotować, do-prawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem. Mięso wyjąć, do sosu dodać pokrajane na małe kawałeczki' masło i chwilę ubijać sos trzepaczką (sosu już nie gotujemy). Comber podzielić na porcje, polać przygotowanym sosem. Podawać z dodatkiem makaronu-wstążek, ziemniaków, buraczków, surówek i sałatek.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton