strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Udziec jeleni z czosnkiem
Składniki:
2 kg udźca
2 cebule
6 ząbków czosnku
150 g słoniny
sól
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
pół szklanki czerwonego wina
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
2 łyżki masła.
Sposób przygotowania:
Udziec oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w garnku, polać oliwą i sokiem z cytryny, obłożyć gęsto plasterkami cebuli, posypać drobno posiekanymi 3 ząbkami czosnku, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Po wyjęciu z marynaty natrzeć roztartym z solą czosnkiem, naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą i czosnkiem z marynaty, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 2 godzin, często polewając stopionym masłem i skrapiając winem. Miękką pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Pieczeń włożyć do sosu, polać śmietaną rozkłóconą z mąką, wstawić na kilka minut do piekarnika, zapiec.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton