strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
 
Potrawa: Pierogi z sarny i grzybów
Składniki:
Ciasto: 50 dag męki
około 1 szklanki wody
1 jajko. Nadzienie: 40 dag ugotowanego lub uduszonego mięsa z sarny
i0 dag cebuli
i5 dag świeżych grzybów (prawdziwki
pod-grzybki)
f0 dag margaryny
1 czerstwa bułka
1-2 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać jajko, ciepłą wodę i dobrze wyrobić ciasto, przykryć miseczką i pozostawić na godzinę. Przygotować nadzienie: grzyby i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać, podsmażyć na margarynie, podlać wodą i udusić pod przykryciem. Bułkę namoczyć w sosie w którym dusiły się grzyby. Mięso, grzyby z cebulą i bułką zmielić przez ma-szynkę, dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę i wyrobić na jednolitą masę. Gdyby nadzienie było zbyt rzadkie, dodać 1-2 łyżki tartej bułki. Z ciasta rozwałkować cienkie placki, wykroić krążki, położyć porcje nadzienia, brzegi pierogów starannie zlepić. Gotować w osolonej wodzie. Podawać polane tłuszczem ze zrumienioną cebulą z dodatkiem surówki z porów lub selerów, zielonej sałaty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton