strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: ZRAZY MIELONE Z SARNY W' SOSIE Śmietanowym.
Składniki:
Składniki: 50-60 dag skruszałego mięsa bez kości (mog4 być okrawki)
1 bułka czerstwa
5 dag cebuli
1 ząbek czosnku
1 jaj-ko
100-120 ml śmietany
2-3 dag maki
sól
pieprz
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, zmielić przez maszynkę razem z namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułką, obraną i pokrajaną cebulą. Do zmielonych składników dodać roztarty czosnek, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wyrobić na jednolitą masę (jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać 2-4 łyżki przegotowanej i ochłodzonej wody). Z masy uformować owalne zrazy, obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać parę łyżek wywaru lub prze-gotowanej wody i dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około pół godziny uważając, aby zrazy nie przypaliły się. Do miękkich zrazów dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby sos był za rzadki, dodać łyżeczkę mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie. Zrazy podawać polane sosem i posypane zieloną pietruszką, z dodatkiem kaszy gryczanej, ziemniaków gotowanych oraz z surówkami i sałatkami, buraczkami zasmażanymi.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton