strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Zapiekanka z mięsa jelenia i orzechów laskowych
Składniki:
Składniki: 80 dag drobnego skruszałego mięsa (mogą być okrawki) z jelenia
f 0 dag cebuli
4 łyżki drobno pokrajanej zielonej pietruszki
50 ml oleju
sól
pieprz. Masa orzechowa: 3/4 drobno posiekanych orze-chów laskowych
1
5 szklanki tartej bulki
50 ml mleka
15-20 dag pomidorów
5 dag boczku wędzonego
sól
bułka tarta do obsypania forem-ki i mado do posmarowania foremki.
Sposób przygotowania:
Skruszałe, umyte i osączone mięso (bez żył i błon) zmielić przez maszynkę razem z obraną cebulą. Do zmielonego mięsa dodać rozdrobnioną zieloną pietruszkę, olej, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę. Przygotować masę orzechową: orzechy wy-mieszać z tartą bułką i mlekiem, aby utworzyła się gęsta masa, doprawić do smaku solą. Wysoką foremkę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem, posypać bułką tartą i układać warstwami: mięso i masę orzechową, górną warstwę powinna stanowić masa orzechowa. Na wierzchu położyć cienkie plasterki boczku i po-krajane w plasterki pomidory. Naczynie przykryć i wstawić do śn3dnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby górna warstwa ład-nie zapiekła się. Podawać zaraz po upieczeniu z ziemniakami, zieloną sałatą, surówkami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton