strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Zrazy z jelenia zawijane z białą kiełbasą i szynką
Składniki:
Składniki: 60 dag mięsa z udźca
i0 dag słoniny
sól
pieprz. Nadzienie: 20 dag surowej białej kiełbasy
>0 dag surowej szynki wędzonej
5 dag tartego żółtego sera
>-2 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz. Zalewa: 20U ml octu
300 ml wody
>0 dag cebuli
po 5 dag selera
pietruszki i marchewki
1-2 listki laurowe
parę ziaren ziela angielskiego
1-2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie talarki i obgotować w wodzie z octem i przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać ochłodzoną zalewą, na-czynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3-4 dni. Po wyjęciu mięso dobrze osączyć z zalewy, po-krajać w plastry w poprzek włókien, rozbić cienkie plastry uważając, aby ich nie uszkodzić, lekko posolić. Przygotować nadzienie: szynkę pokrajać w bardzo drobną kostkę, połączyć z kiełbasą wyjętą z osłonki, tartym serem, roztartym czosnkiem, zieloną pietruszką, dodać sól, pieprz, dobrze wyro-bić. Przygotowanym nadzieniem posmarować zrazy, spiąć wykałaczkami. Słoninę pokrajać w kostkę, usmażyć, skwarki wyjąć, na tłuszczu obsmażyć zrazy ze wszystkich stron. W płaskim rondlu ułożyć ściśle zrazy, podlać bulionem lub wodą i. dusić pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z makaronem spaghetti, sałatką z czerwonej kapusty, zieloną sałatą, mizerią.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton