strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: WĄTRÓBKA Z SARNY LUB JELENIA PO ŚLĄSKU
Składniki:
Składniki: 60-70 dag wątróbki z sarny lub jelenia (z młodych sztuk)
15 dag smalcu
15 dag cebuli
1l2 I wywaru z warzyw
15 dag czerstwego chleba
sól
pieprz
mielona papryka słodka
mąka.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, wyżyłować, pokrajać w skośne plastry, oprószyć mąką i lekko podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i obsmażyć na jasnozłoty kolor na tym samym tłuszczu, na którym obsmażana była wątróbka, całość przełożyć do rondla, wlać wywar, przyprawy i dusić około 15 minut. Chleb pokrajać w kostkę, dodać do potraw i dusić przez dalsze 5 minut. Tuż przed podaniem potrawę doprawić do smaku solą i papryką. Jako uzupełnienie dania mogą być ziemniaki, zielona sałata, buraczki zasmażane, sałatka z czerwonej kapusty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton