strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: JADŁO SIEDMIU WODZÓW (1 KUCHNI WĘGIERSKIEJ)
Składniki:
Składniki: 30 dag polędwicy z jelenia
25 dag schabu lub szynki wieprzowej
25 dag cielęciny (udźca)
10 dag wędzonej słoniny
łyżka smalcu
1 strąk świeżej zielonej papryki
15 dag pomidorów
10 dag cebuli
1 szklanka śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka papryki w proszku (słodka)
ostra papryka w proszku
sól.
Sposób przygotowania:
Wędzoną słoninę pokrajać w paski, włożyć do rondla, usmażyć, skwarki wyjąć, dodać smalec, drobno pokrojoną cebulę, zrumienić na złocisty kolor, oprószyć słodką papryką w proszku, podlać 1-2 łyżkami wody i dusić na małym ogniu około 2 minut (stale mieszać, bo papryka lubi przypalać się i wówczas staje się gorzka). Wszystkie gatunki mięsa pokrajać w paski grubości pół centymetra. Do zrumienionej cebuli z papryką włożyć paski polędwicy i dusić pod przykryciem 20 minut, po tym czasie włożyć paski wieprzowiny i dusić (pod przykryciem) przez dalsze 30 minut. Na końcu do rondla włożyć paski cielęciny i dusić przez dalsze 20 minut. W razie potrzeby nadmiernie wyparowany sos uzupełniać wodą. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w półkrążki. Pomidory umyć, zdjąć skórkę i drobno pokrajać. Do miękkawego mięsa dodać rozdrobnione pomidory, paprykę i skwarki z wędzonej słoniny. Mąkę rozprowadzić ze śmietaną i dodać do gotowanej potrawy, doprawić do smaku solą, ostrą papryką i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, stale mieszając, aby potrawa nie przypaliła się. Podawać z dodatkiem ziemniaków z wody, kaszy gryczanej, surówek i sałatek jarzynowych. Jest to danie wysoce kaloryczne. Dobre trawienie ułatwi kieliszek wina wytrawnego.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton