strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: ZRAZY Z JELENIA Z ROŻNA
Składniki:
Składniki: 60-70 dag skruszałego mięsa z udźca lub łopatki jelenia
20 dag słoniny do owinięcia zrazów
sól
pieprz. Nadzienie: 8 dag cebuli
5 dag masła. 5 dag czerstwego
ciemnego chleba
1 żółtko
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Przygotować nadzienie: cebulę obrać, opłukać, pokrajać w bardzo drobną kostkę i poddusić na maśle, ochłodzić, dokładnie wymieszać z utartym chlebem i żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem (gdyby nadzienie było zbyt twarde, dodać białko lub 1 łyżkę śmietany). Mięso umyć, osączyć z wody, pokrajać w poprzek włókien na 4-6 płatów, rozbić je cienko, po-solić, posmarować nadzieniem, zwinąć podłuż-nie i owinąć cienkimi plasterkami słoniny, przy-piąć wykałaczkami. Zrazy nadziać na rożen, wstawić do piekarnika i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Pod rożen włożyć blaszkę, aby tłuszcz do niej spływał. Do upieczonych zrazów podać frytki, surówkę z czerwonej kapusty, zieloną sałatę lub cykorię.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton