strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: ZRAZY NELSOŃSKIE Z JELENIA
Składniki:
Składniki: 40-50 dag polędwicy z jelenia
5 dag masła lub margaryny
10 dag cebuli
kilka świeżych grzybków (mogą być pieczarki)
pól szklanki śmietany
1 dag mąki
2-3 ziemniaki
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, zdjąć błony, pokrajać w poprzek włókien na 8-10 plastrów (po 2 na osobę), lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. nadając owalny kształt, oprószyć mąką, obsmażyć na gorącym tłuszczu i mięso przełożyć do rondla. Na tłuszczu, w którym smażyło się mięso, lekko poddusić obraną i pokrajaną drobno cebulę, dodać oczyszczone i pokrajane w plasterki grzyby. Całość chwilę poddusić i przełożyć do rondla z mięsem, dodać pół szklanki wywaru lub przegotowanej wody, rondel szczelnie przykryć pokrywką i dusić około pół godziny na małym ogniu. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i dodać do zrazów, dodać również śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, rondel przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na około pół godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Podawać z dodatkiem pieczywa, sałatką z pomidorów lub papryki.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton