strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: ZRAZY Z JELENIA WOŁYŃSKIE, NAKŁADANE KAPUSTĄ
Składniki:
Składniki: 60-70 dag udźca lub łopatki z jelenia
25-30 dag kapusty kiszonej
10 dag świeżej słoniny
pól szklanki wywaru
sól
pieprz. Zalewa octowo jarzynowa: 100 ml octu
400 ml wody
po 5 dag marchwi
pietruszki i selera
10 dag obuli
2-3 ziarna ziela angielskiego
7-2 list-ki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, obrać, opłukać, pokrajać w cienkie plasterki, obgotować w wodzie, dodać przyprawy, ocet, zagotować. ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać zimną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-4 dni. Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, pokrajać w poprzek włókien na plastry, rozbić oprószyć solą, pieprzem i mąką, obrumienić z obu stron na tłuszczu, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękki. Kapustę ugotować oddzielnie, odparować. Do płaskiego rondla włożyć zrazy (dość luźno, aby nie stykały się), kapustą obłożyć każdy zraz, na wierzchu położyć ponacinane plasterki słoniny tak, aby całe porcje pokryte były słoninką pod-lać wywarem i wstawić do nagrzanego piekarnika (naczynia nie przykrywać). Piec do zrumienienia słoniny. Podawać z dodatkiem ziemniaków.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton