strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: ZRAZY Z JELENIA DUSZONE Z PAPRYKA PO WĘGIERSKU
Składniki:
Składniki: dog mięsa bez kości z jelenia
10 dog cebuli
f0 dog świeżej papryki
15 dog pomidorów
10 dog smalcu
300 ml śmietany
3 'dog miki
słodka papryka w proszku
sól. Zaprawa jarzynowa: po' 5 dog marchwi
pietruszek! i selera
f0 dog cebuli
2 łyżki oleju
2---3 ziarna zlata angielskiego
1-2 listki laurowi odrobina cukru.
Sposób przygotowania:
Przygotować zaprawa: umyte, oczyszczone i opłukane jarzyny pokrajać w cienkie plasterki (cebule w kostki), dobrze wygnieść razem z olejem, zmiażdżonymi przyprawami i seterem. Mięso umyć; osączyć, powycierać ściereczka natrzeć zaprawą:: jarzynową, włożyć do naczynia emaliowanego; obłożyć pozostałymi z jarzynami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Po wyjęciu' z zaprawy z miara zdjąć jarzyny i przyprawy, pokrajać w plastry w poprzek włókien rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć mąką, obsmażyć na rumiano z obu stron na gorącym tłuszczu i przełożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu podsmażyć obraną i pokrajaną w drobną$ kostka cebul, dodać -paprykę w proszku, chwile poddusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso zmilknie, dodać pokrajana w kostk6 papryka, obrane ze skórki i pokrajane pomidory i dalej dusić. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wy-mieszaną z mąką, dusić jeszcze 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Podawać z makaronem, ryżem, zielonym groszkiem, cykorią, zieloną sałatą, kom-potami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton