strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Potrawka z jelenia I
Składniki:
600 g łopatki bez kości
1 cebula
po ćwierć łyżeczki rozmarynu
jałowca
pieprzu i ziela angielskiego
100 g słoniny. Sos: 2 łyżki powideł śliwkowych
1 winne jabłko
1 łyżeczka cukru
1 łyżka posiekanych migdałów
pół szklanki rosołu
1 kromka startego suchego chleba. Marynata: pół szklanki czerwonego wina
2 goździki
pół łyżeczki imbiru
1 listek laurowy
sok i otarta skórka z 1 cytryny
kilka ziarenek pieprzu.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Mięso oczyścić z błon, umyć, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Zamarynowane mięso pokroić w kostkę, ułożyć w głębokim talerzu, posypać ziołami i korzeniami, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić w rondlu, dodać mięso i drobno pokrojoną cebulę, obsmażyć, podlać rosołem i dusić na niewielkim ogniu. Gdy mięso na wpół miękkie, dodać posiekane mig-dały, starte na tarce jabłko, powidła, oprószyć startym chlebem, wy-mieszać, dodać cukier, podlać przecedzoną marynatą i dusić jeszcze pół godziny.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton