strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Zrazy
 
Potrawa: Nadziewane zrazy z jelenia
Składniki:
Składniki na 10 porcji zrazów nadziewanych: 2 kg mięsa z udźca
bez kości
5 dag mąki pszennej
15 dag smalcu
sól
pieprz; zaprawa jarzynowa: po 5 dag marchwi
pietruszki i selera
3 dag cebuli
5 dag oleju
5 g cukru
2-3 liście laurowe
5 ziarnek ziela angielskiego
2 dag soli. Nadzienie: 10 dag ogórków kwaszonych
10 dag cebuli
10 dag słoniny lub 15 dag bocz-ku wędzonego
5 g soli
1 g pieprzu
1 g majeranku. Może być inne nadzienie
np. z duszonych pieczarek i cebuli
lub tartego chrzanu
bułki tartej i jajka.
Sposób przygotowania:
Umyte, obrane i wypłukane warzywa pokroić w cienkie talarki, wymieszać z olejem i zmiażdżonymi przyprawami, solą i cukrem a następnie wygnieść aż puszczą sok. Oczyszczone z błon i powięzi mięso natrzeć rozdrobnionymi jarzynami, włożyć do kamiennego garnka i obłożyć pozostałymi z nacierania warzywami, przykryć i przetrzymać w niskiej temperaturze (+7°C) około 2-3 dni. Po upływie tego czasu, mięso wyjąć i oczyścić z jarzyn, pokroić w poprzek włókien na 10 kawałków, rozbić je w cienkie płaty. Na każdy płat położyć: pokrojoną w paski słoninę, czystki ogórka (bez pestek), ósemki cebuli, następnie posypać solą, pieprzem i innymi przyprawami (np. majerankiem). Płaty mięsa z nadzieniem zwinąć w ruloniki, spiąć lub obwiązać nitką. Zrazy z wierzchu również posypać solą, pieprzem, ewentualnie papryką. Smalec rozgrzać w patelni, włożyć porcje mięsa i smażyć do zrumienienia. Mięso z tłuszczem przełożyć do rondla, dodać szklankę wody i dusić do miękkości. Do duszenia można dodać suszone śliwki (5-10 szt.), grzyby suszone (2 dag) lub też koncentrat pomidorowy (5 dag). Można również część wody zastąpić czerwonym wytrawnym winem. Zrazy te można podać z kaszą gryczaną, zasmażanymi buraczkami, surówką z czerwonej kapusty.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton