strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: Gulasz z jelenia (może być również z sarny)
Składniki:
Składniki na 6-7 porcji: 1 kg mięsa bez kości
15 dag smalcu
15 dag cebuli
15 g papryki słodkiej w proszku (jeżeli to możliwe dodać 20 dag świeżej papryki i tylko połowę sproszkowanej papryki)
1 kg ziemniaków
papryka ostra lub pieprz do smaku
można dodać pół łyżeczki od kawy kminku
3 pomidory
1-2 ząbki czosnku
zacierki: 1 jajko
5 dag mąki.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę (o boku 2-3 cm). Węgrzy zalecają płukanie pokrojonego mięsa w dużej ilości wody, aby mięso pozbawić krwi, zupa nie będzie wówczas ciemna i szara. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na tłuszczu na jasny kolor. W trakcie smażenia cebuli dodać słodką paprykę w proszku (całość smażyć na bardzo małym ogniu, aby papryka nie przypaliła się). Do garnka włożyć pokrojone mięso, podsmażoną cebulę i ewentualnie pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i ćwiartki pomidorów, zalać 2 szklankami wody, gotować na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, sól, dodatkowe przyprawy jak czosnek roztarty z solą, kminek, dodać wrzącej wody tyle, aby uzyskać 2 litry zupy i dalej gotować. Z jajka, mąki i szczypty soli zagnieść twarde, sprężyste ciasto, z którego zrobić zacierki. Do zupy z prawie miękkimi ziemniakami wrzucić zacierki i gotować jeszcze przez 2-3 minuty do miękkości zacierek. Zupa powinna być gęsta i ostra. Ostrości doda jej pieprz, ostra papryka w proszku lub papryka czereśniowa. Do zupy gulaszowej podaje się jasne pieczywo.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton