strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
 
Potrawa: ZIEMNIACZANY PAPRYKARZ Z PARÓWKAMI
Składniki:
Składniki: 1 kg ziemniaków średniej wielkości
8 szt. parówek (po 2 na osobę)
i0 dag cebuli
f0 dag wędzonej słoniny lub tłustego wędzonego boczku
i łyżka słodkiej papryki w proszku
1 /łyżka koncentratu pomidorowego
sól
drobno pokrajany szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Słoninę lub boczek pokrajać w drobną kostkę, lekko usmażyć w rondlu lub kociołku, dodać obraną i pokrajaną w kostkę cebulę, podsmażyć na lekko zloty kolor, dodać łyżkę papryki zmielonej, chwilę smażyć na bardzo małym ogniu stale mieszając, aby papryka nie przypaliła się. Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać wzdłuż na ćwiartki, włożyć do kociołka lub rondla z cebulą, zalać wrzącą, osoloną wodą (woda powinna tylko przykrywać ziemniaki), dodać łyżkę koncentratu pomidorowe-go, sól, naczynie przykryć. Gotować na małym ogniu, aby ziemniaki nie rozgotowały się. Z parówek zdjąć osłonki i włożyć do potrawy, chwilę pogotować. Porcje paprykarzu z parówkami podawać posypane szczypiorkiem.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton