strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Różności
  Rodzaj potrawy: Różności
 
Potrawa: Wigilijna kapusta z grzybami
Składniki:
Składniki:; 60 dog kwaszonej kapusty
4 dog suszonych grzybów; 10 suszonych śliwek
3 łyżki oleju
10 dog cebuli
sól. pieprz
cukier.
Sposób przygotowania:
Grzyby umyć i namoczyć na kilka godzin w chłodnej, przegotowanej wodzie. Następnie ugotować grzyby w tej samej wodzie, w której moczyły się, wyjąć i pokrajać w paski. Śliwki umyć, wymoczyć, wyjąć, wydrylować i pokrajać w paski. Kwaszoną kapustę włożyć do garnka, dodać wywar z grzybów i dusić pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę i lekko zrumienić na oleju. Do prawie miękkiej kapusty włożyć grzyby, śliwki. cebulę z olejem. doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, można zagęścić łyżką mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, chwilę dusić, uważając, aby potrawa nie przypaliła się. Kapustę zasmażaną można podawać jako dodatek do smażonych ryb.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton