strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzika kaczka
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Świąteczna dzika kaczka z jabłkami, rodzynkami
Składniki:
Składniki: 1 młoda dzika kaczka
50 dog kwaśnych jabłek
2 dog rodzynków
100 ml miodu pitnego
10 dog słoniny
5 dog tłuszczu
majeranek
sól Zalewa jarzynowa.' po 5 dog marchwi
selera i pietruszki
10 dog cebuli
po parę ziaren ziela angielskiego i pieprzu
200 ml octu
400 ml wody.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z octem i oczyszczonymi, umytymi, pokrajanymi w plasterki warzywami i przyprawami, ochłodzić. Kaczkę oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7 C) na 2 dni. Po wyjęciu kaczkę osączyć z zalewy, natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny Rodzynki przebrać, umyć, osączyć z wody. Jabłka umyć, pokrajać w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, posypać rodzynkami, oprószyć lekko majerankiem, skropić połową miodu pitnego i całość włożyć do wnętrza kaczki. Brzegi jamy brzusznej tuszki zaszyć białą bawełnianą lub lnianą nitką lub też spiąć wykałaczkami. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki, obło-żyć nimi kaczkę, obwiązać bawełnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia skra-piać kaczkę wrzącą wodą, później - wytworzonym sosem. Z miękkiej kaczki zdjąć słoninę, skropić pozostałym miodem pitnym i ponownie wstawić do piekarnika, aby kaczka równomiernie zrumieniła się. Po upieczeniu kaczkę wyjąć, podzielić na porcje, sos do-prawić do smaku (można zdjąć nadmierny tłuszcz). Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków, frytek, zielonej sałaty lub z brokułami. Sos podać od-dzielnie w sosjerce.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton