strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Udziec sami pieczony w cieście
Składniki:
Składniki: około 2 kg udźca z sarny (jednolity
zwarty kawałek)
4-5 goździków
pół łyżeczki zielonej kolendry
1 ząbek czosnku
10 dog tłuszczu
sól
pieprz. Ciasto: 25 dog mąki
wada
szczypta soli. Zalewa: 300 ml octu
600 ml wody
po 6-8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
3-4 goździki
2-3 listki laurowe.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować z przyprawami, octem i ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia, wlać ochłodzoną zalewę i wstawić do chłodnego miejsca (do +7oC) na 3-4 dni. W tym czasie mięso parę Tary odwrócić, aby równomiernie zamarynowało się. Po wyjęciu z zalewy mięso osączyć, po-wycierać ściereczką, natrzeć mieszaniną złożoną z soli, roztartego czosnku, zmiażdżonych goździków, pieprzu, kolendry i pozostawić w chłodnym miejscu (naczynie przykryć) na 12 godzin. ' Przygotować ciasto: mąkę przesiać przez sito, do-dać szczyptę soli i wodę, wyrobić ciasto gęstości ciasta pierogowego, rozwałkować placek grubości pal-ca. Na środku placka położyć mięso, dokładnie je okleić, brzegi ciasta zlepić i położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 2 godzin. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je z piekarnika, ochłodzić, zdjąć ciasto, ochłodzić. Ochłodzony udziec wstawić na parę godzin do lodówki, aby stężał. Przed podaniem do jedzenia mięso pokrajać w cienkie plasterki, ułożyć na półmisku, przybrać marynowanymi gruszkami i papryką, zieloną pietruszką. Podać także (ale już oddzielnie) chrzan, borówki z
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton