strona główna forum dyskusyjne















  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: POLĘDWICA Z JELENIA PO WŁOSKU\
Składniki:
Składniki: 60 dag polędwicy z jelenia
100 ml oleju słonecznikowego lub sojowego
2-3 rąbki czosnku
1 łyżka bardzo drobno posiekanej zielonej pietruszki
pół cytryny
sól
pieprz
cukier.
Sposób przygotowania:
Polędwicę umyć, osączyć z wody, powycierać ściereczką, natrzeć olejem wymieszanym pieprzem i jednym roztartym ząbkiem czosnku, ciasno zwinąć w papier pergaminowy i wstawić a parę godzin do chłodnego miejsca. Później polędwicę włożyć do brytfanny, dodać połowę oleju, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec lekko skrapiając wrzącą wodą. Upieczone mięso wyjąć, ostudzić, pokrajać w plastry. Do brytfanny z sosem dodać pozostały olej, roztarty czosnek, rozdrobnioną zieloną pietruszkę, chwilę podsmażyć, włożyć porcje mięsa, posolić i dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Następnie sos doprawić do smaku sokiem z cytryny, ewentualnie odrobiną cukru. Podawać porcje mięsa lekko polane sosem z dodatkiem frytek, zielonej sałaty, sałatki z pa-pryki czerwonej.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton