Potrawa: SARNINA ZAPIEKANA Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI |
Składniki: Składniki: 60 dag ugotowanej kaszy gryczanej na sypko 20 dag pieczarek 25-30 dag upieczonego lub uduszonego mięsa z sarny lub jelenia 15 dag suszonych śliwek 10 dag cebuli 10 dag masła lub margaryny S dag tartego sera żółtego sól pieprz zielona pietruszka tłuszcz i bufka tarta do wysmarowania i wysypania naczynia. |
Sposób przygotowania: Śliwki umyć, namoczyć w przegotowanej chłodnej wodzie, osączyć z wody, usunąć pestki, pokrajać w paseczki. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć z wody, pokrajać w cząstki i podsmażyć na tłuszczu z obraną i drobno pokrajaną cebulą. Mięso pokrajać w drobną kostkę, wymieszać z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pokrajane śliwki wymieszać z kaszą. Żaroodporne naczynie lub rondel posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, po-łożyć połowę kaszy że śliwkami, na niej mięso z pieczarkami i przykryć pozostałą kaszą, powierzchnię wygładzić, posypać tartym żółtym serem. Naczynie z potrawą wstawić do nagrzanego piekarnika na 2(--25 minut. Potrawę podawać posypaną zieloną usiekaną pietruszką z dodatkiem sezonowej surówki. |
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski" |