Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: JAJKA Z SARNINĄ W GALARECIE
Składniki:
Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo
20 dag mięsa upieczonego lub uduszonego z samy
jelenia lub daniela
10 dag ogórków marynowanych
1/2 litra galarety mięsnej
zielona sałata. papryka marynowana
sól
pieprz.
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Galaretę przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu galareta mięsna do zalewania, pozostawić do częściowego skrzepnięcia. Mięso pokrajać w drobną kosteczkę, ogórki w cienkie paseczki. Do foremek (mogą być filiżanki lub małe miseczki) wlać trochę galarety i pozostawić do całkowi-tego stężenia. Następnie na galarecie położyć połówki jajek (żółtkami do dołu), rozdrobnione mięso i ogórki konserwowe, zalać tężejącą galaretą i wstawić do chłodnego miejsca do całkowitego stężenia. Przed wyłożeniem na pół-misek foremki z galaretą owinąć na moment ściereczką namoczoną we wrzącej wodzie. Naczynie odwrócić i galaretki wyłożyć na pół-misek (wierzchnią częścią, widoczne będzie przekrojone jajko z wianuszkiem mięsa i ogórków). Półmisek udekorować listkami zielonej sałaty, marynowanej papryki, można też owocami marynowanymi. Oddzielnie podać sos tatarski lub chrzanowy.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"