Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Bażant na ostro
Składniki:
1 bażant
5 dog tłuszczu do smażenia
15 dog wędzonego boczku lub słoniny wędzonej
1-2 łyżeczki papryki mielonej (słodkiej i ostrej)
sól
pieprz
2-3 ząbki czosnku. Zaprawa ziołowa: kminek
majeranek
2-3 ziarna ja-łowca
1-2 szt. ziela angielskiego
1 liść laurowy; razem około 1
5=2 łyżeczki przypraw.
Sposób przygotowania:
Bażanta oskubać z piór, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody. Zioła przeznaczone na zaprawę zmiażdżyć w moździerzu, dobrze nimi natrzeć tuszkę i zawinąć ściśle w papier pergaminowy, włożyć do chłodnego miejsca (do +7°C) na 1 dzień. Następnie bażanta wypłukać, wytrzeć ściereczką. Tuszkę natrzeć solą i roztartym czosnkiem (pieprzem wówczas, kiedy nie będzie dodawana ostra papryka mielona) i pozostawić na 1-2 godziny. Bażanta obłożyć plasterkami boczku lub słoniny, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem. Piec, skrapiając wodą, później wytworzonym sosem
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"