Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Filety z jelenia z buraczkami
Składniki:
600 g combra
100 g wędzonej słoniny
100 g masła
sól
pieprz
sok z 1 cytryny
1 kieliszek białego wina
1 bułka paryska na grzanki
500 g buraków
1 łyżka masła
pół łyżeczki cukru
sól
sok z pół cytryny.
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować, zetrzeć na tarce, udusić na stopionym maśle, dodać sól, cukier sok z cytryny, wymieszać, dusić na małym ogniu kilka minut. Comber oczyścić z błon, umyć, mocno wygnieść ręką, pokroić w plastry, naszpikować słoniną, pokropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem. Smażyć z obu stron na stopionym maśle. Przygotować grzanki z bułki. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem. Na środku półmiska ułożyć grzanki, na grzankach filety. Skropić je masłem od smażenia, obłożyć wkoło buraczkami, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"