Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: COMBER SARNI A LA EDWARD
Składniki:
Składniki: 1 kg combra
l'r7ząbków czosnku
f 0 dag słoniny
5 dag tłuszczu
10 dag cebuli
sól
pieprz
pół szklanki wywaru z jarzyn. Zalewa.' 100 ml octu
400 ml wody
po 5 dag cebuli
marchwi
selera i pietruszki
2 listki laurowe
po parę ziaren ziela an-gielskiego i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: umyte, oczyszczone i opłukane jarzyny pokrajać w plasterki (cebulę w kostkę), obgotować w wodzie, dodać przyprawy, zagotować, ochłodzić. Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, wlać ochłodzoną zalewę, naczynie przykryć i wstawić na 2-3 dni do chłodnego miejsca (do +7°C). Po wyjęciu mięso osączyć z zalewy, wytrzeć ściereczką, natrzeć solą i wstawić do chłodnego miejsca na parę godzin. Następ-nie comber oprószyć pieprzem, naszpikować połówkami lub ćwiartkami czosnku, obłożyć krążkami cebuli i cienkimi plaster-kami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny, polać stopionym tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając wywarem z jarzyn, później wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia z mięsa zdjąć nici i słoninę (cebulę włożyć do sosu), aby mięso równomiernie zrumieniło się. Comber wyjąć, pokrajać w poprzek włókien na grubsze plastry. Sos przecedzić, doprawić do smaku i podać oddzielnie w sosjerce. Podawać z dodatkiem frytek, kaszy gryczanej, zielonej sałaty, buraczków zasmażanych. Potrawę tę można podać także na zimno: po wyjęciu z brytfanny comber ochłodzić, wstawić do chłodnego miejsca, aby stężał. Tuż przed podaniem do jedzenia pokrajać w cienkie plastry i ułożyć na półmisku razem z innymi wędlinami.
Źródło: Alfreda Pietrow "Łowiec Polski"