Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Steki z jelenia z pieczarkami
Składniki:
600 g udźca
100 g chudego wędzonego boczku
250 g pieczarek
1 łyżka kaparów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
2łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 kieliszek białego wina.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowany, umyty udziec zalać mlekiem i zostawić na noc. Wyjąć, osuszyć, pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem, naszpikować cienkimi paskami boczku, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, oprószyć mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, skropić winem, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pokrojone w paseczki pieczarki i cebulę, lekko przesmażyć, dodać razem z kaparami do mięsa. Przecier pomidorowy wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać sól, pieprz, cukier, wlać resztę wina, wymieszać, dodać do steków, delikatnie wymieszać dusić pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"