Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Szaszłyk z sarny II
Składniki:
50 dag udźca bez kości
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
po I/4 szklanki soku cytrynowego i pomarańczowego
15 dag szynki wędzonej
15 dag cebuli
2 dag mąki
tłuszcz
4 dag rodzynków; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać winem i sokami, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać w małą kostkę i rozklepać tłuczkiem zwilżonym woda Szynkę pokraja w plastry wielkości przygotowanego mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry, nadziewać na szpadki na przemian z mięsem i szynką, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmażyć, zalać marynatą z wina i soków, dodać opłukane rodzynki, chwilę poddusić, doprawi Podawać' na postumencie z ryżu i z pomidorami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"