Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ragout z sarny I
Składniki:
50 dag łopatki bez kości
4 dag mąki
tłuszcz
20 dag cebuli (dymki lub zalotki)
1l2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki keczupu; sól
pieprz i papryka mielona do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na porcje (po dwa kawałki), posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną i opłukaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać wino, pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody oraz keczup i doprawi Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"