Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Ozór z sarny
Składniki:
50 dag ozorów
po 10 dag selera i pietruszki
po S dag marchwi i porów
20 dag suszonych śliwek
2 dag mada lub margaryny
2 dag mąki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietanki; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Ozorki umyć, zalać wodą, posolić i ugotować na małym ogni Warzywa umyć, obrać, opłukać, dodać do ozorków pod koniec gotowani Miękkie ozorki wyjąć z naczynia, obrać ze skórki i pokrajać ukośnie w pilastr Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i przetrze Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić winem i śmietanką, szybko mieszając trzepaczką, zagotować Następnie połączyć z przecierem, doprawić, zalać ozorki i chwilę jeszcze poddusi Podawać z ryżem i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"