Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Pasztet z sarny
Składniki:
I kg łopatki bez kości
30 dag cebuli
Il2 szklanki białego wytrawnego win 20 dag słoniny lub boczku surowego
15 dag pieczarek
tłuszcz
15 dag wątróbki z drobiu
15 dag bułki
2-3 jajka; sól
pieprz
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na kawałek Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostek Mięso połączyć z częścią cebuli i winem pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Słoninę lub boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać mięso i pozostałą cebulę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmaży Wątróbkę obrać z błon, opłukać, pokrajać w paseczek Bułkę rozdrobnić i dodać do mięsa pod koniec duszeni Miękkie mięso wystudzić, zemleć 2-3 razy z użyciem sita pasztetowego, wymieszać z jajkami i doprawi Następnie przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, przekładając wątróbką i pieczarkami, wyrównać powierzchnię, przykryć natłuszczonym pergaminem, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze o 50 aminu Po ugotowaniu zdjąć pergamin i zapiec w piekarnik Po wystudzeniu wyjąć z formy, ułożyć na półmisku i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"