Potrawa: Zupa z zająca I |
Składniki: 1 5wvwaru z warzyw 50 dag mięsa z kością 30 dag świeżych grzybów 8 dag cebuli tłuszcz 15 dag łazanek 1/2 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz majeranek i przyprawa rava do zup do maku |
Sposób przygotowania: Mięso umyć, zalać wywarem i ugotować na małym ogni Z miękkiego mięsa usunąć kości i pokrajać w kostek Grzyby oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczek Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, włożyć grzyby i dusić na małym ogniu do miękkości Następnie połączyć z wywarem, łazankami, śmietaną, mięsem i przyprawami, chwilę pogotować i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natką |
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |