Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po amerykańsku
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
czerwone wytrawne wino
8-10 dag orzechów włoskich bez łupin; sól
pieprz
curry i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać, połączyć z przetartym sosem, doprawić, polać mięso i dusić kilka minut Podawać z ryżem lub kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"