Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając po czesku
Składniki:
comber i uda
10 dag cebuli
czerwone wytrawne wino
2 litry soku cytrynowego
4 dag koncentratu pomidorowego
2 dag mąki
tłuszcz
4 dag piernika; sól
pieprz
tymianek
ziele angielskie i liść laurowy do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, połączyć z winem, sokiem i koncentratem pomidorowym, polać i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Potem mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić przecedzoną marynatą i wodą, dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać starty piernik Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym soje Podawać z kluskami lub knedlami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"