Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Zając w śmietanie po polsku
Składniki:
Zając lub tylko comber i uda
100 g słoniny
sól
1 łyżka masła
1 szklanka kwaśnej
gęstej śmietany
1 łyżeczka mąki. Marynata: 1 cytryna lub ćwierć szklanki octu
ćwierć szklanki czerwonego wina
ćwierć szklanki wody
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
ćwierć selera
2 listki laurowe
po 5-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Jarzyny ugotowane w marynacie zetrzeć na grubej tarce. Umytego zająca ułożyć w kamiennym garnku, obłożyć startymi jarzynami i cebulą, zalać przestudzoną marynatą i wynieść na 2-3 dni w chłodne miejsce. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, ułożyć w rondlu, obłożyć masłem i dusić przez pół godziny pod przykryciem, skrapiając od czasu do czasu przecedzoną marynatą. Po 30 minutach duszenia dodać jarzyny wyjęte z marynaty, podlać marynatą i dusić na małym ogniu. Gdy zając miękki, wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku. Powstały w czasie pieczenia sos przetrzeć przez sito, dodać wy-mieszaną z mąką śmietanę. Zająca zalać sosem, wstawić na kilka mi-nut do nagrzanego piekarnika.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"