Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Mózg jelenia I
Składniki:
Mózg
1 szklanka mleka
250 g cebuli
2 jajka
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Obrany z błon i umyty mózg zalać mlekiem i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć z mleka, osuszyć na ściereczce i drobno posiekać. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, do-dać mózg i stale mieszając smażyć kilka minut. Wymieszać jajka ze śmietaną, solą i pieprzem, wlać do mózgu, smażyć aż jajka się zetną. Podawać jako gorącą przekąskę.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"