Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Filet z zająca po francusku
Składniki:
comber
marynata do mięsa
10 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag cebuli (dymki lub szalotki)
2 dag mada lub margaryny
2 dag mąki do zasmażki
szklanka wywaru z mięsa
1/4 szklanki białego wytrawnego wina; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Filety przygotować i usmażyć jak w poprzednim przepisie Cebulę obrać, opłukać i usmaży Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką i zagotować Następnie połączyć z cebulą i winem, dodać do filetów, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ziemniakami, szparagami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"