Dział kulinarny serwisu Łowiecki http://www.lowiecki.pl pod redakcją Macieja Bartona
Potrawa: Szaszłyk z zająca
Składniki:
comber
marynata do mięsa
15 dag słoniny 20 dag cebuli
2 owoce papryki
2 dag mąki
tłuszcz ;sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na niewielkie kawałki i lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą Słoninę po-krajać w cienkie plastry, wielkości kawałków mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plasterek Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać na kawałki i nadziewać na szpadki na przemian z mięsem, słoniną i cebul Potem posypać przyprawami i oprószyć mąką, przycisnąć ręką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić, na koniec - dosmażyć na małym ogni Podawać z ryżem i ogórkiem kwaszoną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"